Noord-Limburgse Modelspoorvereniging
 

Nieuwe 3-rails baan, bijgewerkt december 2022

We waren al een eind op weg met deze 3-rail baan maar toch werden we niet enthousiast van het resultaat.  Na overleg met een aantal (nieuwe) leden werd besloten gewoon opnieuw te beginnen. De oude baan demonteren, nieuw railplan maken en weer door gaan.  De rails wordt weer hergebruikt en is, zoals te verwachten, van Märklin, type C-rails.

De hoofdroute van de baan wordt helemaal digitaal bestuurd zodat verschillende treinen gelijktijdig zelfstandig kunnen rijden. De software op de laptop is weer van Rocrail.  De firma ESU heeft het Control station geleverd en de wissels worden bestuurd met SwitchPilot modules.
Voor de terugmelding van de treinen is niet gekozen voor het S88 systeem omdat de baan erg lang is en we daardoor veel storingen verwachten. Voor de terugmeldingen gaan we het CANbus systeem weer inzetten met stroomdetectie. De Rocrail software heeft er gelukkig totaal geen problemen wanneer verschillende hardware systemen aangesloten worden
.

Bij het lokdepot komt natuurlijk ook een draaischijf om de stoomlocomotieven om te kunnen draaien.  Voor deze Märklin draaischijf zijn onderdelen te koop waarmee de draaischijf digitaal kan worden aangestuurd.  Wij vinden het echter een sport om dat soort dingen zelf te bouwen en aan te passen aan de door ons gebruikte hardware en software, we gaan de besturing van de draaischijf dus zelf bouwen Weer een nieuw project.