Noord-Limburgse Modelspoorvereniging
 


Oude Clubbaan

De oude 2-rails Clubbaan is in februari 2020 afgebroken na ruim 20 jaar trouwe dienst.
Er kwamen steeds meer problemen met wissels die je wel hoorde schakelen maar uiteindelijk niet naar de andere stand waren gegaan.
Dit resulteerde onmiddellijk in foutmeldingen van onze besturingssoftware Rocrail die constateerde dat treinen op verkeerde plaatsen terecht kwamen.
Het detecteren van treinen op het spoor werd gedaan met behulp van Hall sensors.  Deze zeer kleine sensors reageren op het magnetische veld van magneetjes die onder de locomotief worden geplakt.  Deze sensors kunnen tussen de bielzen van H0 rails worden gemonteerd en na het aanbrengen van de kiezels zijn deze sensors compleet onzichtbaar.
Het uitlezen van deze Hall sensors en het aansturen van wissels en seinen werd gedaan met apparatuur van de firma Giling Computer Applications (GCA).  Ook het aansturen van de treinen met DCC signaal inclusief de nodigde boosters kwamen van deze zelfde firma.
Alle elektronica printplaten worden onderling doorverbonden met een CAN-bus kabel.  De CAN-bus is een bekende communicatie techniek die ook in alle moderne auto's ervoor zorgt dat kleine losse embedded computersystemen perfect met elkaar communiceren.
Uiteindelijk komt de CAN-bus via een interface uit bij de PC waar het software pakket Rocrail zorgde voor de verdere besturingen van de treinenloop.