Noord-Limburgse Modelspoorvereniging
 

Cursus elektronica

Bijgewerkt op 27-10-2021


Er moet in Modelspoor-land heel wat gezucht en gemopperd worden op elektronica en software programma's die niet doen wat verwacht wordt.  De aangeboden apparatuur is echter meestal van prima kwaliteit, het ontbreekt ons vaak aan technische kennis om alles goed te begrijpen en aan te sluiten.  Het is ook niet zomaar gedaan want de apparatuur is ingewikkeld en dat moet je dan maar even snappen allemaal.

Onze Modelspoorvereniging heeft nu het geluk dat een van de leden een leraar elektronica en computerkunde is aan het Vistacollege in Zuid-Limburg.  Hij is bereid gevonden om voor leden en aspirant leden een training Elektriciteitsleer en Elektronica te verzorgen.

Deze training is in het najaar van 2021 van start gegaan en we zijn begonnen met de meest elementaire kennis van de elektriciteitsleer:
Wat is eigenlijk wisselstroom, gelijkstroom, weerstand en spanning?  Wat zijn  transformators, relais, leds, transistors en hoe sluit je die aan?
In eerste instantie was het dan ook zeker niet de bedoeling om een treinen besturingssysteem te behandelen, de nadruk lag veel meer op de benodigde basis kennis.
In begin 2022 willen we verder gaan met de eerste beginselen van de digitale techniek. Wat is eigenlijk digitale techniek ? Hoe kun je rekenen in het binaire getallen stelsel? Hoe gaat de communicatie via de rails naar de locomotief ?
Het is dus weer niet de bedoeling om bijvoorbeeld een centrale van Märklin te bespreken, eerst moet de basis kennis aanwezig van digitale techniek aanwezig zijn voordat we verder kunnen.

Op het moment van schrijven (oktober 2021) is een ander lid van onze vereniging uitleg aan het geven hoe decoders in Märklin locomotieven gebouwd kunnen worden.

Eén van onze leden bouwt modelhuisjes van karton, kunststof en ander basis materialen. Op deze manier kunnen we huisjes van oud Venlo natuurgetrouw nabouwen en hebben we al het oude station van Venlo en de wagen werkplaats uit Blerick.  In de nabij toekomst is het zeker de bedoeling om ook over deze techniek een training te verzorgen.

Een ieder die geïnteresseerd is in elektronica en computers bij modelspoor zal zeker een keer gehoord hebben over Arduino computers.  Deze kleine en heel goedkope computers worden veel ingezet bij onze hobby.  Mochten er leden zijn die meer willen weten over het programmeren van deze computers dan kan daar op de trainingsavond, en natuurlijk ook daarna, aandacht aan besteed worden.